Ο ιός φεύγει ! Η ίαση της Ελληνικής οικονομίας έρχεται?
Ο ιός φεύγει ! Η ίαση της Ελληνικής οικονομίας έρχεται?
Προσωπική άποψη για την Ελληνική Οικονομία το 2021
Η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια εφόσον απαλλαγούμε από τον ιό covid19 έως το καλοκαίρι του 2021.
Αυτό που , κατά την γνώμη μας πρέπει να γίνει είναι ένα: ‘Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις:
Kαι οπωσδήποτε στους παρακάτω κλάδους που έχει δύναμη και προοπτική ο Λαός μας:
- στον τουρισμό
- στην βιομηχανία
- στην αγροδιατροφή
- στον πολιτισμό
- στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση
- στην μεταποίηση
- στην έρευνα και την καινοτομία
- στις εξαγωγές
- στην έξυπνη γεωργία
- στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
- στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών κυρίως κια μετά των στελεχών των εταιριών του ιδιωτικού τομέα (επένδυση στη γνώση)
Με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, δηλαδή με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία?
Η ίαση της Ελληνικής οικονομίας
Παραθέτουμε τα βασικότερα:
- Συγχρηματοδότηση ιδιωτών και Δημοσίου τουλάχιστον κατά 50%, για μικρά και μεγάλα έργα και εννοούμε περισσότερο τον συνδυασμό επιδότησης και ιδίων κεφαλαίων και λιγότερο τον συνδυασμό δανείων και ιδίων κεφαλαίων.
- Απορρόφηση και αξιοποίηση των κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-20217 τα οποία φτάνουν στα 26,7 δις
- Αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία φτάνουν στα 32 δις με πλήρη απορρόφηση Αυτό μπορεί να γίνει με τα 16,4 δις που αφορούν επιδότηση των επιχειρήσεων, η οποία πρέπει να διοχετευθεί στην αγορά , στους παραπάνω τομείς.
Τα υπόλοιπα χρήματα είναι δάνεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις επιδοτήσεις, διότι η μετά-covid εποχή θα χαρακτηριστεί από υστέρηση ιδίων κεφαλαίων και η ρευστότητα είναι ήδη το ζητούμενο.
- Ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) . Τα 21 δις που έχουν προϋπολογισθεί για την περίοδο 2021-2023 είναι λίγα. Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε περιόδους ύφεσης, είναι το πλεονέκτημα μιας φιλελεύθερης κυβερνήσεως.
Όμως υπάρχει και μια παγίδα για την κυβέρνηση, η οποία αφορά κυρίως στην ταχεία υλοποίηση των ώριμων επενδυτικών σχεδίων από το ΠΔΕ, διότι αν δεν υπάρχουν στα συρτάρια ώριμα επενδυτικά σχέδια, τότε ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι, ο χρόνος που μεσολαβεί από την λήψη της απόφασης για τη χρηματοδότηση ενός νέου έργου υποδομής μέχρι την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων, να είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.
Το ΠΔΕ είναι ισχυρό όταν έχει γρήγορα αποτελέσματα που επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ και βραχυπρόθεσμο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία.
- Αύξηση του μεγέθους των Ελληνικών Επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως για την χρηματοδότηση των εξαγωγών.
Στο θέμα αυτό (δεν “το χει” ο Λαός μας) και η Ελληνική Οικονομία έχει “βαθιά μεσάνυχτα”.
Δηλαδή, είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις και να ανέβουν, τουλάχιστον στην βαθμίδα “μεσαίες” και ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι η συγχώνευσή τους.
Αυτός ο τρόπος ξεφεύγει από την Ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα η οποία στηρίζεται στον εγωισμό του μονοπρόσωπου και πολύ μικρού επιχειρηματία, ο οποίος έχει επενδύσει τις οικονομίες του χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο και επιχειρεί για ένα απλό μεροκάματο και μόνο.
Μην κάνετε λάθος, δεν μας διαφεύγει ότι οι ΜΜΕ είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, απλά θέλουμε να δυναμώσουν και να γίνουν εξωστρεφείς.
Μια απόδειξη γι’ αυτό είναι το click away, με την εφαρμογή του οποίου οι περισσότερες επιχειρήσεις πιάστηκαν “αδιάβαστες” αφού δεν είχαν δυναμική ιστοσελίδα , ούτε καν στατική.
Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να “τρέξουν” προγράμματα εξωστρέφειας με ισχυρά κίνητρα για συγχώνευση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να μπορεί η νεοϊδρυθείσα μεγάλη εταιρία να συντονιστεί με την παγκόσμια ζήτηση, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς (αυτό είναι που “το χει” ο Λαός μας και δεν το αξιοποιεί όσο πρέπει, ενώ σήμερα είναι πλέον επιτακτικό να γίνει)
Η ίαση της Ελληνικής οικονομίας
Προσοχή εδώ:
- Η χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης , κυρίως για τους πληγέντες από τον covid, δεν είναι αναπτυξιακή επένδυση αλλά επειδή έχει το χαρακτήρα ενίσχυσης για την επιβίωση της επιχείρησης, δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στα ανωτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά να καλυφθεί μέσα από τα ειδικά ταμεία της ΕΕ και τον χαμηλό δανεισμό της Ελληνικής οικονομίας.
Συμπέρασμα:
Οι δρόμοι που οδηγούν στην ανάκαμψη της οικονομίας με παράλληλη ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολλοί και είναι ταυτόχρονα Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί.
Τι χρειάζεται?
Πολιτική βούληση και επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης.
Το πρώτο αποδείχθηκε ότι υπάρχει με την σημερινή Ελληνική και Ευρωπαϊκή ηγεσία οι οποίες ελπίζουμε να ωθήσουν το δεύτερο που είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο.
Εις υγείαν και δύναμη!
Καλή Χρονιά !!
Η ίαση της Ελληνικής οικονομίας